Slavuj

Amsterdamski hor Slavuj po drugi put u Bosni i Hercegovini

Amsterdamski hor Slavuj, sa svojim izvedbama tradicionalnih bosanoskohercegovačkih pjesama, po drugi put gostuje u Bosni i Hercegovini.

U Bihaću, Tuzli i Bijeljini ćete ovaj put imati priliku čuti kako, između ostalih, zvuče 'Emina', 'Ne klepeći nanulama' ili 'Jutros mi je ruža procvjetala' u interpretaciji holandskih članova ovog sastava.

Ulaz za sva tri koncerta je slobodan.

Mješoviti hor pod vodstvom Ive Boswijka sastoji se od 27 glasova. Fokus ovog sastava su  tradicionalne pjesme svih balkanskih zemalja i zemalja oko Crnog mora. Horsko pjevanje članovi hora izmjenjuju sa solo, duetima i kvartetima, dajući svakoj pjesmi vlastitu dinamiku i zvuk. Većina melodija i tekstova izvedena je iz narodne tradicije, kao i određeni broj aranžmana, ali mnoge jedinstvene aranžmane za Slavuj je napravio upravo dirigent Ivo Boswijk.

Nekoliko članova hora je istočnoevropskog porijekla a jedan od basova u horu takođe ima široko znanje gotovo svih jezika Balkana i zemalja oko Crnog mora, uključujući i stare dijalekte koji se gotovo ne govore ili se više ne govore. Zahvaljujući njegovim prijevodima na holandski, horisti znaju što izražavaju u pjesmama koje pjevaju.

 

Sevdah